3:01
08.07.2017

Dovolená s přáteli u vás doma díky dalmátské lahůdce

Pašticada je jídlem původem z poloostrova Pelješac, což je druhý největší poloostrov Chorvatska. Tento poloostrov vyniká teplým klimatem, skvělými červenými víny a krásnou přírodou. V zákoutích malebných městeček se zrodil pokrm, kterým si můžeme do svých domovů přinést klid a pohodu “jižanského” způsobu života.

Základem je nespěchat

Toto jídlo je pro „zpomalení“ jako stvořené, protože v sobě přímo krystalizuje tradiční styl života Chorvatů. Už jen to, že jeho příprava trvá déle než 3 hodiny, z něj dělá něco jiného než večerní „rychlovku“ čistě na ukojení hladu. V našich končinách a v naší době se hodně zaměřujeme na práci, na efektivitu a maximální využití času. Což je v pořádku a umožňuje to našemu národu prosperovat a zdravě růst. Všeho moc ale škodí a jednou za čas je potřeba v klidu vypnout. Využít čas k rekapitulaci, uklidnění a prostému užívání si života. Jinak totiž v tom všem shonu velice jednoduše zapomeneme, že to všechno děláme proto, abychom se my a naše okolí mělo dobře. To „dobře“ je ale potřeba si někdy skutečně plnými doušky užít.

Poloostrov Pelješac, ze kterého pašticada pochází

Poloostrov Pelješac, ze kterého pašticada pochází

K příjemnému prožití večera s níže popsaným pokrmem vám postačí sklenka červeného vína, to ovšem není vše. Důležité samozřejmě je vybrat si kvalitní suroviny, ze kterých pokrm připravíte. Především výběr kvalitního hovězího masa je klíčový. Pokud si pořídíte hovězí maso kvality „podešev“, tak se do Pašticady asi nezamilujete. Podobně to platí i o použitém červeném vínu. Obyvatelé Pelješacu jsou na kvalitu jejich vína právem hrdí, nekažte tedy toto jídlo tím, že použijete nekvalitní víno. Neméně důležitou součástí, kromě výběru správných surovin, je také udělat si na vychutnání pokrmu klid a pohodu. To je totiž důvodem, proč se nám a mnoha našim dalším krajanům v Chorvatsku tolik líbí. Dokážeme tam totiž “vypnout” a skutečně si odpočinout, což je něco, s čím velká spousta z nás bojuje a vlasně to ani pořádně neumí.

Suroviny na 4 porce:

  • 1kg kvalitního zadního hovězího masa
  • 250 g uzené slaniny
  • velká cibule
  • česnek (velká palice)
  • 4 hřebíčky
  • sůl
  • nahrubo drcený pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 celer
  • zeleninový vývar
  • 200 ml červeného vína
  • strouhanka

Příprava:

Připravené maso si našpikujme slaninou nakrájenou na hranolky, česnekem a hřebíčkem. Zalejeme vinným octem a necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den naložené maso zlehka otřeme a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Maso opečeme, aby se zatáhlo ze všech stran. Do výpeku přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Společně s nakrájenou cibulí a celerem dusíme několik minut. Poté zalijeme červeným vínem. Přivedeme k varu. Po odpaření alkoholu přilejeme do hrnce zeleninový vývar tak, aby bylo maso úplně zalité. Vaříme na mírném ohni zhruba 3 až 4 hodiny v závislosti na velikosti masa. Hotové maso poté nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do omáčky. Stále dusíme ještě alespoň 30 minut. Omáčku lze zahustit strouhankou osmahnutou na másle. V Chorvatsku se „pašticada“ servíruje běžně s bramborovými noky. Výborně se k ní hodí ale i těstoviny či bramborový knedlík.

Dalmatská „pašticada“ chutná skvěle. K jejímu plnému dochucení je však zapotřebí klidného posezení v rodinném kruhu či s přáteli. Třeba se z tohoto pokrmu stane váš občasný rituál, jak společně se svými nejbližšími dobít baterky.

 

Zaujal tě článek? Pošli ho kamarádům.

Komentáře k článku

přidat komentář

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podobné články